Meest gestelde vragen over winterbanden

In de winter wordt de auto blootgesteld aan winterse weersomstandigheden. Vele variaties in weersomstandigheden zoals; sneeuw, hard vriezen, ijzel en vochtigheid kenmerken dit jaargetijde en dit komt de verkeersveiligheid niet ten goede. De meeste ongelukken vinden plaats in dit jaargetijde. Zomerbanden verliezen namelijk snel grip en hebben een langere remweg in winterse omstandigheden. Zelfs technologische ontwikkelingen als ESP en ABS kunnen u in de steek laten zonder grip.


Waarom winterbanden?

Het risico op een ongeluk door het winterse weer kan men verkleinen met winterbanden. Door een aparte rubbersamenstelling en een aangepast profiel hebben winterbanden meer grip, tractie en een kortere remweg. Winterbanden zijn hierdoor beter in staat veel sneeuw en water af te voeren. Dit zorgt ervoor dat u veiliger aan het verkeer kunt deelnemen in de winter.

Top


Wanneer kan ik het beste mijn winterbanden laten monteren?

Zodra de temperatuur onder de 7 ◦C komt presteren winterbanden beter dan zomerbanden. Daarom worden de meeste winterbanden rond oktober/november gewisseld. Uw zomerbanden kunnen bij ons gedurende de winter in opslag. Rond maart/april, als de winterperiode afgelopen is, staan we klaar om uw zomerbanden te monteren. Uw winterbanden kunnen dan bij ons in opslag. Langer doorrijden op uw winterbanden bij hogere temperaturen zorgt voor snellere slijtage en wordt daarom afgeraden.

Top


Ik heb winterbanden. Kan ik nu even hard rijden als onder normale weersomstandigheden?

Winterbanden zorgen weliswaar voor meer grip en een betere remweg, maar alsnog moet men oppassen. Een verijst wegdek is acht keer zo glad als een droog wegdek en een auto slipt vijf keer zo snel op een verijst wegdek dan op een droog wegdek. Rijdt dus altijd voorzichtig, ook met winterbanden.

Top


Met winterbanden ben ik toch 2x zo duur uit als met zomerbanden?

Dit is onjuist. De prijzen van de winterbanden zijn gelijk aan die van de zomerbanden en soms zelfs lager. De periode dat winterbanden gemonteerd zijn, bedraagt ca. 6 maanden. In deze periode investeert u dus ook in uw eigen veiligheid. Daarnaast gebruikt u in de wintermaanden uw zomerbanden niet dus die gaan langer meer. Een winterband kan bij normaal gebruik en onder normale winterse weersomstandigheden drie winterseizoenen mee.

Top


In welke landen zijn winterbanden verplicht?

In een aantal landen in de Europese Unie is het verplicht om met winterbanden te rijden. Hieronder volgt een overzicht wanneer en onder welke omstandigheden winterbanden verplicht zijn. Beriedt u reis altijd goed voor en zorg dat u goed uitgerust op weg gaat. Voor wintersporters is het naast winterbanden bijvoorbeeld verplicht om sneeuwkettingen te monteren wanneer er sneeuw ligt op de pas naar uw eindbestemming.
In sommige landen kunt u aansprakelijk gesteld worden als u geen winterbanden onder de auto heeft.
Meer informatie hierover:
https://www.unitedconsumers.com/tanken/vakantietips/winter.jsp

  • Duitsland (verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw(modder), ijzel en gladheid)
  • Frankrijk (verplicht bij bord)
  • Italië (verplicht bij bord)
  • Luxemburg (verplicht bij winterse omstandigheden zoals sneeuw(modder), ijzel en gladheid)
  • Noorwegen (verplicht van 1 november tot 1 mei)
  • Oostenrijk (verplicht van 1 november tot 15 april)
  • Tsjechië (verplicht bij bord van 1 november tot 1 mei)
  • Zweden (verplicht van 1 december tot 1 april)
  • Zwitserland (verplicht bij bord)

Top


Kan ik ook winterbanden om mijn lichtmetalen velgen monteren?

Het is mogelijk om uw winterbanden om de lichtmetalen velgen te monteren. Onze werkplaatsreceptie kan u het beste informeren over de mogelijkheden.

Top


Winterbanden zijn toch beperkt leverbaar?

Ardea Auto heeft groots ingekocht, wij informeren u graag over onze voorraad.

Top