E10 Informatie

Om CO2 uitstoot bij verbranding te reduceren, werd er tot en met 30 september maximaal 5% bio-ethanol aan benzine toegevoegd. Door de overheid is vanaf 1 oktober 2019 de invoering van benzine E10 verplicht gesteld voor minder CO2 uitstoot. Dit is benzine waar maximaal 10% bio-ethanol aan is toegevoegd. In België is E10 een aantal jaren geleden ook al massaal ingevoerd, zonder problemen.

Wat is EURO95 E10?

E10 is benzine waar tot maximaal 10% duurzame bio-ethanol in zit. De “E” staat voor bio-ethanol en de 10 staat voor het maximale percentage. E10 is alleen geschikt voor benzinevoertuigen. Bio-ethanol is alcohol gemaakt uit landbouwgewassen en/of afval. Het is een biobrandstof en voldoet aan de Europese duurzaamheidsregels. Bijna alle bio-ethanol, die in Nederland wordt gebruikt, is gemaakt in Europa. De grootste Europese bio-ethanolfabriek staat in Rotterdam.

EURO95 E10 voor wie?

Meer dan 9 op de 10 benzinevoertuigen, kan op E10 rijden. In de handleiding van de auto is te vinden of deze geschikt is voor E10. Sinds oktober 2018 moet er bij nieuwe voertuigen aan de binnenkant van de tankklep staan of zij op E10 kunnen rijden. Je kunt het ook navragen bij de autofabrikant. Voor een klein deel van het totale wagenpark in Nederland, met name voor auto’s uit het jaar 2000 of ouder, kan er een specifieke aanbeveling zijn.

Voor- en nadelen

Voordelen:
– Het gebruik van EURO95 E10 is beter voor het milieu
– Betekend minder CO2 uitstoot
– Minder fossiele brandstof

Nadelen:
– De aanwezigheid van 10% enthanol in de brandstof, zorgt ervoor dat de benzine veel sneller veroudert dan voorheen. Zo snel, dat E10 brandstof welke langer dan 8 weken in de tank blijft, niet meer bruikbaar is.
– Ethanol heeft als eigenschap dat de vocht aantrekt, waardoor de kwaliteit van de benzine minder wordt en dit kan leiden tot roestvorming in de brandstoftank.
– Bij oudere auto’s kan ethanol rubber en kunststof van het brandstofsysteem aantasten waardoor verstoppingen en/of vervuiling van de brandstofpomp of injectiesysteem ontstaat.

Reacties zijn gesloten.