Eerste meters met… de nieuwe Ford Focus

0

Wat zijn de geneugten van het rijden in een Ford Focus? Veel, heel veel mensen in Nederland weten daar het antwoord op, want bijna in elke straat in Nederland vind je wel een Focus. Van die auto is nu een compleet nieuwe generatie, waarmee ik in Zuid Frankrijk op pad ga. Zo’n beetje alles is nieuw, dus er is genoeg te ontdekken.

Al na een paar kilometer in de nieuwe Ford Focus weet je: dit is weer een hele fijne. De besturing is iets te licht, maar erg precies en de auto volgt je commando’s gretig op. Nadat ik het mondaine Nice uit rijd, doemen de eerste bergweggetjes met bijbehorende bochten al snel op. Ja, de nieuwe Focus is weer zo’n lekkere rij-machine. Hij bijt zich vast in het asfalt en verslindt bochten met het grootste gemak, tot groot plezier van zijn bestuurder. Het is knap hoe Ford dat toch weer voor elkaar heeft gekregen, want de luxe Vignale-uitvoering waarin ik rijd is niet voorzien van een sportonderstel of andere elementen die je bij veel concurrerende merken moet aankruisen om een beetje leuk te kunnen rijden. De nieuwe Focus combineert de wendbare eigenschappen met een indrukwekkend veercomfort. Zowel kleine oneffenheden als grote hobbels worden subtiel doorgegeven aan de passagiers. Een prima reisauto dus ook, die nieuwe Focus. En mocht je toch een sportonderstel willen hebben, dat kan uiteraard (met de ST-Line).

Soepel, dat is het woord

De nieuwe Focus is een makkelijke auto om mee weg te rijden. De koppeling is vergevingsgezind en met de nieuwe zesversnellingsbak wissel je soepel van verzet. De 1.5 Ecoboost driecilindermotor maakt wederom indruk met een stille, trillingsvrije loop en een gelijkmatige vermogensopbouw. De 150 pk sterke variant zou onderin het toerengebied nog nét iets meer kracht mogen hebben, maar verder niets dan lof. Meer of minder vermogen is uiteraard mogelijk, de nieuwe Focus is met talloze andere motoren leverbaar.

Ford is trots op het feit dat het aantal knoppen in de nieuwe Focus, ten opzichte van de uitgaande generatie, fors is verminderd. Alleen voor de klimaatregeling en het audiosysteem zijn er nog ‘echte’ knoppen, de rest gaat via het prettig werkende multimediasysteem. De lay-out ervan is een beetje gedateerd, maar alles werkt zoals je zou verwachten en dat is veel waard.

Royale stoelen

In de luxe Vignale-uitvoering kleedt Ford het interieur aan met onder andere lederen bekleding, luxe vloermatten en hout-look accenten op het dashboard. Een écht luxe gevoel geeft het interieur van de Focus je niet maar je zit er gelukkig prima, op royale stoelen die een goede ondersteuning bieden. Wat is er nou echt belangrijk?

De nieuwe Focus kost minimaal 23.765 euro, de auto zoals op de foto’s (1.5 Ecoboost 150 pk Vignale Wagon) mag 36.265 euro mee naar huis. De Focus hatchback staat deze maand al bij de dealers, de Wagon volgt in oktober.

Meer over de nieuwe Focus vind je in de uitgebreide test.

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *