Eerste meters met… de Ford Fiesta Active

0

Nu de Nederlandse straten langzaam volstromen met nieuwe Fords Fiesta, is het tijd voor de volgende stap. Die heet Active en het is voor het eerst dat Ford met zo’n uitvoering komt. Zeker niet voor het laatst trouwens, want ook van de nieuwe Focus verschijnt een Active-variant. Mooi allemaal, maar wat ís de Active-versie en wat heb je eraan? Dat zoek ik voor je uit in Zuid-Frankrijk, waar ik de eerste meters met de nieuwe uitvoering rijd.

Om meteen maar even duidelijkheid te scheppen: de Fiesta Active is geen SUV, maar een met 19 millimeter verhoogde uitvoering van de Fiesta. Oké dat is misschien iets tekort door de bocht, want naast extra bodemspeling heeft Ford nog andere aanpassingen doorgevoerd. Zo is de Active subtiel aangekleed met kunststof beschermingsranden, een grille met grof raster en een zwart vlak rond de kentekenplaat achter. Zeker in combinatie met een opvallende kleur, zoals het Ruby Red van de auto die ik in Frankrijk rijdt, is de Fiesta Active een leuke auto om naar te kijken. Dat het basisontwerp van de Fiesta gewoon goed is, helpt natuurlijk mee.

Binnenin is alles hetzelfde, op de stof van de stoelen na. Je zit hoger dan in een gewone Fiesta, een logisch gevolg van de grotere bodemspeling. Het verschil is waarneembaar en daar is alles mee gezegd. De instap wordt er iets makkelijker door, maar je schuift niet net als bij een echte SUV zo naar binnen.

Fantastisch, alweer

Het is tijd om het over het rijden te hebben, want dan kan ik zeggen wat ik eigenlijk in de eerste regel al wilde vermelden: de Fiesta Active rijdt fantastisch. Dankzij de precieze besturing en het steengoede onderstel slinger ik met een big smile over de perfect geplaveide kronkelweggetjes van de Côte d’Azur. Tot zover geen verrassingen dus, want de gewone Fiesta heeft dezelfde kwaliteiten. De Active-uitvoering is zachter geveerd, waardoor hij wat comfortabeler rijdt en ook een beetje meer overhelt in de bocht. Op korte hobbels blijft hij wat stuiterig, maar de totale mix van rij-eigenschappen is misschien nog wel beter dan bij de reguliere uitvoeringen.

Ford heeft de voorwielophanging iets aangepast om de Active op onverharde wegen soepeler over oneffenheden te laten rijden. Dat moet uiteraard getest worden! Al snel stuur ik de rode Fiesta tussen de wijnvelden door, over zandpaden en grindweggetjes. Het uitzicht is prachtig en de manier waarop de Fiesta soepel over de onverharde paden rijdt ook. Je kunt je afvragen: kan dit niet ook met een gewone Fiesta? Vast, maar die extra centimeters bodemspeling en de soepelere vering geven net iets meer vertrouwen in dit soort situaties.

De Fiesta Active staat nu bij de dealer en is alleen leverbaar met de 1.0 Ecoboost benzinemotor met 100 pk, met handbak en automaat. Hij is er vanaf 23.075 euro en valt zowel qua prijs als uitrusting tussen de Titanium en Vignale-uitvoering in. Om de prijs hoef je de Active-versie dus niet te laten staan. Waarom zou je eigenlijk géén Fiesta willen met meer veercomfort, een iets hogere zit en een stoerder uiterlijk?

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *